Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 15 stycznia 2013

Morszczuk smażony



  • filety z morszczuka 
  • cytryna
  • cebula
  • sól i pieprz
  • mąka
  • olej rzepakowy


Rybę dzielimy na porcje. Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy na conajmniej pól godziny w chłodne miejsce. Każdy kawałek ryby obtaczamy w mące, strząsamy nadmiar. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym, na małym ogniu. W trakcie smażenia dorzucamy na patelnie cebulę pokrojoną w piórka i kawałki cytryny wraz ze skórką. Rybę rumienimy z obu stron. Gotową wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Rybka przepysznie przechodzi smakiem smażonej cebulki i cytryny.
Do przepisu można wykorzystać dowolną rybę.
 

 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz