Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 10 stycznia 2013

Wywar drobiowy - baza na zupy

Przepis spisany wyłacznie do powoływania sie na niego przy kolejnych przepisach. Na tak przygotowanym wywarze przyrządzam większość zup.

Składniki:
  • kawałek kurczaka ( porcja rosołowa, udko, dwa skrzydełka, pierś itp. )
  • włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler )
  • ziele angielskie, liść laurowy
Warzywa umyć i obrać, opłukać mięso. Do garnka z zimna wodą wkładamy mięso, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości.

Zimą często korzystam z przygotowanej zieleniny. Owijam natkę pietruszki, zieloną część pora i liście selera nitką, zamrażam. Wykorzystuję porcjami. Ułatwia to ich wyławianie z zupy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz