Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 15 listopada 2013

Panna cotta kokosowa (bez mleka krowiego)


  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki agar agar ( lub 3 łyżeczki żelatyny )

Mleko kokosowe zagotować, dodać stopniowo cukier i agar. Dokładnie wymieszać i gotować ok 5 min. Przelać do foremek, zostawić do przestygnięcia, najlepiej w lodówce.
Przed podaniem foremki włożyć na chwilę do ciepłej wody i delikatnie wyłożyć na talerz.

Zapraszam również na panna cotta z czarnych porzeczek w wersji dziecięcej :)


środa, 13 listopada 2013

Kopytka ziołowe

Prosty recykling zalegających produktów - wczorajsze ziemniaki z obiadu i nadmiar bazylii - i mamy pyszny dodatek do obiadu lub kolację.
Zapraszam na kopytka z bazylią i pestkami dyni !

  • 0,5 kg ziemniaków (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia)
  • żółtko ( lub całe jajko dla niealergików)
  • mąka pszenna ( tyle by powstało kleiste ciasto )
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki pestek dyni, zrumienionych na suchej patelni 
  • pół "doniczki" świeżej bazylii, drobno posiekanej
  • sól i pieprz

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę i ostudzić. Dwie łyżki pestek dyni drobno zmiksować. Dodać do ziemniaków wraz z bazylią, żółtkiem i mąką i wyrobić ciasto. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej mąki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste. Stolnicę wysypujemy lekko mąka i formujemy wałek. Spłaszczamy i kroimy w ukośne plastry. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy ok 3 min do wypłynięcia klusek na powierzchnie wody. Wyciągamy łyżką cedzakowa na talerz. 

Podajemy z startym ostrym serem i prażonymi pestkami dyni.

piątek, 8 listopada 2013

Sałatka z surowego kalafiora

Sałatka czy surówka? Najważniejsze że zdrowa, pyszna i szybka :)


  • 1/4 świeżego kalafiora
  • 1 jajko, ugotowane na twardo 
  • pomidor
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka słonecznika
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

Kalafior dzielimy na różyczki i kroimy w plasterki. Jajko obieramy i kroimy na ćwiartki. Pomidora kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku i posypujemy prażonym na suchej patelni słonecznikiem.


wtorek, 5 listopada 2013

Sałatka z wędzonym kurczakiem i kapustą pekińską

  • 2 wędzone udka kurczaka
  • 4 jajka
  • mała kapusta pekińska
  • pół puszki kukurydzy
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz
 Jajka ugotować na twardo. Z kurczaka ściągnąć skórę, mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę. Z liści kapusty pekińskiej odkroić części zielone i pokroić w kwadraty ( wielkości kawałków kurczaka ). Ostudzone jajka pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem.