Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Jak mrozić maliny

Krótki post o tym w jaki sposób mrozić maliny by każda była zamrożona osobno a porcjowanie było proste :) Tak samo postępujemy z jagodami!



Maliny wybieramy nieuszkodzone, jędrne, suche.
Jeżeli mamy pewność, że nie były pryskane mrozimy od razu. W przeciwnym wypadku delikatnie płuczemy maliny na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie bardzo dokładnie osuszamy i dopiero mrozimy.
Suche owoce wykładamy na tacy mrozoodpornej, układamy JEDNĄ warstwę malin!
Gdy owoce zamarzną przekładamy do woreczka lub pudełka.

Mrożone maliny wykorzystujemy do ciast, deserów, galaretek, pierogów, owsianek, kisieli itp.

Przechowujemy do 12 miesięcy.



środa, 13 sierpnia 2014

Pierogi z suszonymi pomidorami

Wypatrzyłam przepis w najnowszym wydaniu " Moje gotowanie". Zrobiłam tego samego dnia :) 
Połączenie suszonych pomidorów i pikantnej kiełbaski zawsze smakuje dobrze. 
Składniki zmodyfikowałam do zastanych w przydomowym dyskoncie :)


Ciasto: ( na 24 szt.)
  • 300 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml gorącej wody
Nadzienie:
  • 250 g serka Capreggio ( można użyć również serka śmietankowego lub ricotty )
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej ( można użyć również parmeńskiej lub cienko pokrojonego boczku )
  • 150 g suszonych pomidorów
  • garść świeżych listków bazylii
  • garść startego twardego sera ( np. pecorino, parmezan )
  • 200 g pikantnej kiełbasy ( ja użyłam piwoszek chili )
  • sól i pieprz

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą ( ok 3/4 szklanki ). Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min.

W tym czasie przygotować nadzienie. Do serka dodać drobno posiekaną szynkę, drobno posiekane suszone pomidory, posiekane listki bazylii i ser. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki.

Oliwę rozgrzać na średnim ogniu, wrzucić pokrojone w plasterki kiełbaski. Smażyć do zrumienienia.

Odkroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrajać kółka np. brzegiem szklanki ( ok 6 cm ). Na środek jednego z kółek nakładać łyżeczkę farszu. Przykryć drugim kółkiem ciasta i zlepić brzegi.
Gotowe pierożki układać luźno aby się nie skleiły.
Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz.























Podawać polane oliwą, posypane płatkami sera i podsmażoną kiełbaską. Oprószyć pieprzem
Dekorujemy listkami bazylii.

piątek, 1 sierpnia 2014

Jagodzianki z czekoladą


Inspiracja: Moje Wypieki
  • 500 g mąki pszennej 
  • 7 g suchych drożdży
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1,5 szklanki jagód
  • 100 g posiekanej mlecznej czekolady
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody


Mąkę połączyć z drożdżami, szczyptę posolić. Wlać mleko, dodać jajko i wymieszać dokładnie. Dolać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na 1-1,5 godziny do  podwojenia objętości.

W tym czasie przygotować nadzienie - wymieszać wszystkie składniki.

Ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części ( u mnie wyszło 6 dużych i 6 małych bułeczek). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Każdą bułkę rozpłaszczyć na dłoni i na środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić brzegi jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220 ºC przez około 15 minut. 

Wystudzić na kratce. Polukrować.