Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 29 marca 2015

Sałatka z makaronem w kształcie ryżu, szynką i świeżym ogórkiem


  • szklanka makaronu w kształcie ryżu Orzo
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • świeży ogórek szklarniowy
  • 200 g szynki wędzonej (w kawałku)
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku wg opisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obrane ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Dodajemy do makaronu razem z odcedzoną kukurydzą i majonezem. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sałatkę schładzamy przed podaniem.

czwartek, 19 marca 2015

Tarta z wędzoną makrelą, gorgonzolą i gruszkami

  • opakowanie ciasta francuskiego 
  • 2 jajka 
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 średnia wędzona makrela
  • 200 g sera gorgonzola
  • 2 średnie gruszki
  • sól, biały pieprz 
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek

Piekarnik nagrzać do 190°C.
Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min.

Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Z makreli usunąć ości i skórę, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na spodzie. Dodać pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz gruszki, posypać tymiankiem. 


Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. 

Podajemy na ciepło lub zimno.

poniedziałek, 16 marca 2015

Sałatka z roszponką i twarogiem

  • garść roszponki
  • ok 100 g półtłustego twarogu
  • łyżka pestek dyni
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Sos miodowo-musztardowy
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 płaska łyżeczka oleju rzepakowego
  • woda

Pestki dyni i orzechy prażymy na suchej patelni. Do szklanki wlewamy miód, musztardę i olej, dokładnie mieszamy. Jeżeli dressing jest zbyt gęsty, wlewamy odrobinę wody.

Sałatę posypujemy pokruszonym twarogiem, polewamy sosem. 
Posypujemy pestkami dyni i orzechami.