Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 27 października 2016

Szczęki wampira czyli kanapka z buraczanym hummusem i fetą

hummus z buraka
Składniki:

  • 425 g ciecierzycy z puszki ( 265 g po odsączeniu )
  • 5 łyżek pasty tahini *
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • średni burak, ok 80 g,  ugotowany/upieczony
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g sera feta 
  • 5 kromek chleba razowego
  • oliwa z oliwek, do skropienia


* aby otrzymać domową pastę tahini zmiksuj 100 g, uprażonego na suchej patelni, sezamu do uzyskania konsystencji pasty

Wykonanie:

1. Ciecierzycę odcedzić i porządnie opłukać.
2. Buraka obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
3. Cieciorkę umieścić w blenderze wraz z pastą tahini, posiekanym ząbkiem czosnku, burakiem i sokiem z cytryny. Zmiksować na gładką pastę, dodając w miedzyczasie ok 2 łyżki lodowatej wody.
4. Z kromki chleba odciąć twarde brzegi, podzielić w poprzek na 4 części.
5. Ser feta pokroić w małą kostkę ( na każde dwa kawałki chleba potrzebne są dwie kostki i dwa trójkaty )
6. Chleb należy posmarować buraczanym hummusem, ułożyć serowe zęby i przykryć kolejnym kawałkiem chleba z hummusem.

W wersji dla bardzo zapracowanych można wykorzystać gotowy hummus a nawet kupne, gotowane buraki ;)

4 komentarze:

  1. Świetnie wygląda i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. A dziękuję, też mi się podobają ;) Pozdrawiam!

      Usuń