Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 30 grudnia 2016

Rolada szpinakowa z łososiem


SKŁADNIKI:
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 400 g łososia wędzonego
  • 2 opakowania serka Almette z chrzanem (300 g)
  • sól i pieprz


WYKONANIE:

1. Szpinak dokładnie myjemy i podgrzewamy na suchej patelni do odparowania wody.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół.
3. W mikserze umieszczamy szpinak, 3 żółtka, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie miksujemy.
4. Trzy białka, ze szczyptą soli, ubijamy na sztywno.
5. Delikatnie łączymy szpiank z białkami.
6. Ciasto rozsmarowujemy cienko na blaszce 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno się delikatnie zrumienić.
7. Wystudzony biszkopt szpinakowy smarujemy równomiernie serkiem.
8. Na serek układamy plastry łososia.
9. Ciasno zwijamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 3 h do lodówki.
10. Przed podaniem kroimy w 1-2 cm plastry.

INSTRUKCJA - FILM POKLATKOWY:


niedziela, 18 grudnia 2016

Kwaśnica

Kwaśnica
Składniki:
  • 300 g wędzonych żeberek
  • 200 g wędzonego boczku
  • 700 g kiszonej kapusty
  • 3 listki laurowe
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 duża cebula
  • 3 ziemniaki
  • ewent. marchew
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • sól i pieprz
 Wykonanie:

1. Żeberka umyć, pokroić na porcje, zalać zimną wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować pod przykryciem ok 30 min do miękkości mięsa. Żeberka wyciągnąć z wywaru, przestudzić i oddzielić mięso od kości.
2. Kiszoną kapustę w miarę potrzeby poszatkować. Przełożyć do garnka ( wraz z sokiem ), zalać zimną wodą do przykrycia i ugotować do miękkości.
3. Boczek pokroić w drobne paski i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulę i lekko podsmażyć.
4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę i dodać do wywaru z żeberek. Ugotować do miękkości.
5. Dodajemy kiszoną kapustę oraz majeranek i gotujemy do połączenia smaków.
6. Doprawiamy sola i pieprzem.

Kwaśnica


piątek, 16 grudnia 2016

Jak zrobić wiórki kokosowe?

Jak zrobić wiórki kokosowe?
 Składniki:

  • orzech kokosa ( dojrzały orzech ma trzy wyraźne wgłębienia, bez oznak pleśni, przy potrząsaniu słychać w środku chlupanie wody kokosowej )
Wykonanie:

1. Przed otwarciem kokosa należy najpierw wylać z niego wodę kokosową. W tym celu należy wbić ostry nóż w jedno z wgłębień na czubku kokosa ( przeważnie tylko jedno jest "czynne" ) i przelać wodę do osobnego naczynia.
2. Za pomocą ostrego noża przepołowić orzech na pół.
3. Oddzielić miąższ ( białą, twardą warstwę ) od skorupy i zmiksować na wiórki.
4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 ºC  w funkcji góra-dół z termoobiegiem.
5. Wiórki wyłożyć na dużą blachę i równomiernie rozprowadzić. 
6. Suszyć ok godziny, mieszając 2-3 razy podczas suszenia.
7. Przełożyć do szczelnego, suchego słoika.

 Jak zrobić wiórki kokosowe?

czwartek, 15 grudnia 2016

Mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe
 Składniki:
  • orzech kokosa ( dojrzały orzech ma trzy wyraźne wgłębienia, bez oznak pleśni, przy potrząsaniu słychać w środku chlupanie wody kokosowej )
  • 1 l wody
Wykonanie:

1. Przed otwarciem kokosa należy najpierw wylać z niego wodę kokosową. W tym celu należy wbić ostry nóż w jedno z wgłębień na czubku kokosa ( przeważnie tylko jedno jest "czynne" ) i przelać wodę do osobnego naczynia.
2. Za pomocą ostrego noża przepołowić orzech na pół.
3. Oddzielić miąższ ( białą, twardą warstwę ) od skorupy i zmiksować na wiórki.
4. Wiórki przełożyć do garnka, zalać wodą i odstawić na noc.
5. Sitko wyłożyć gazą i przelać wodę z wiórkami, bardzo dokładnie wycisnąć wiórki.
6. Mleko przechowywać w lodówce, ulega naturalnemu rozwarstwieniu. Przed użyciem wystarczy dokładnie wymieszać.

Mleczko kokosoweMleczko kokosowe

środa, 14 grudnia 2016

Serek wiejski z porem i jabłkiem

Serek wiejski z porem i jabłkiem

Składniki:
  • 40 g jabłka
  • 150 g serka wiejskiego
  • 30 g białej części pora
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Do miski wkładamy ok 3 łyżki serka wiejskiego.
2. Pora rozkrajamy na 4 części i drobno kroimy.
3. Jabłko obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w bardzo cienkie plasterki.
4. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy sól i pieprz, dokładnie mieszamy.

INSTRUKCJA WYKONANIA - FILM POKLATKOWY:




wtorek, 13 grudnia 2016

Tahini

Tahini
Składniki:

200 g sezamu

Wykonanie:

1. Rozgrzać dużą patelnię, wsypać sezam ( przy małej patelni prażyć partiami ) i prażyć do uzyskania intensywnego zapachu i złocistego koloru ( nie brązowego! ).
2. Zsypać do blendera i zostawić do wystygnięcia.
2. Sezam miksować do konsystencji pasty ( w czasie miksowania oskrobywać sezam ze ścianek i ponownie miksować ). Po paru minutach sezam zacznie wydzielać olej i uzyska konsystencje gładkiej, kremowej pasty.
4. Przechowywać w lodówce.

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Twarożek z czarnuszką i suszonymi pomidorami

Twarożek z czarnuszką i suszonymi pomidorami
Składniki:

  • 100 g twarożku półtłustego
  • 3 szt. suszonych pomidorów w oliwie/oleju
  • łyżeczka czarnuszki
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 kromki razowego chleba

Wykonanie:

1. Suszone pomidory odsączyć z zalewy, drobno pokroić.
2. Twaróg wymieszać z pomidorami i połową łyżeczki czarnuszki.
3. Kromki chleba posmarować pastą twarogową, posypać czarnuszką.

Twarożek z czarnuszką i suszonymi pomidorami

piątek, 9 grudnia 2016

Owsianka z masłem orzechowym i borówkami

Owsianka z masłem orzechowym i borówkami
Składniki:


Wykonanie:

1. Płatki zalać szklanką mleka. Gotować na małym ogniu, ok 4 min, ciągle mieszając.
2. Dodać łyżkę masła orzechowego, dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.
3. Owsiankę podawać posypaną borówkami.


czwartek, 8 grudnia 2016

Masło orzechowe

Masło orzechowe
Składniki:

400 g orzeszków ziemnych w łupinach ( koszt ok 10 zł )

Wykonanie:

1. Orzechy obieramy z łupinek.
2. Prażymy na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu ( uważamy aby nie przypalić! ) do lekkiego zrumienienia.
3. Przestudzone orzeszki umieszczamy w malakserze lub blenderze i miksujemy ok 10-15 min do uzyskania gładkiej, półpłynnej konsystencji.
4. Gotowe masło przechowujemy w lodówce, ok miesiąca. Rozwarstwianie jest procesem naturalnym - należy krem dokładnie wymieszać.

Masło orzechoweMasło orzechowe

środa, 7 grudnia 2016

Koktajl z jarmużu, kiwi i banana

Koktajl z jarmużu, kiwi i banana
Składniki:

  • garść jarmużu 
  • pół banana
  • kiwi
  • 100 g jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Do blendera wrzucić wszystkie składniki i dokładnie zmiksować. Podawać od razu.

Koktajl z jarmużu, kiwi i banana