SKŁADNIKI: ( 6 porcji po 300g ) 1 porcja = 381 kcal
- 500 g mielonej wołowiny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 60 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka oregano
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka czarnego pieprzu
- łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 g boczku wędzonego
- 430 ml passaty pomidorowej
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- papryka czerwona
- papryczka chili
- puszka czarnej fasoli konserwowej ( 240 g po odsączeniu )
- puszka kukurydzy konserwowej ( 235 g po odsączeniu )
WYKONANIE:
1. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy drobno pokrojoną cebule i pokrojony w plasterki czosnek.
2. Dodajemy po łyżeczce ostrej papryki, oregano i kminu rzymskiego. Krótko podsmażamy.
3. Na patelni podsmażamy na rumiano pokrojony boczek.
4. Ściągamy boczek z patelni, rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy mielona wołowinę.
5. Do garnka z cebulą, czosnkiem i przyprawami dodajemy podsmazony boczek i wołowinę.
6. Zalewamy 300 ml passaty pomidorowej i doprawiamy czarnym pieprzem, cukrem i solą. Dokładnie mieszamy.
7. Dusimy pod przykryciem ok 20 min.
8. Nastepnie dodajemy pokrojona w kostkę czerwona paprykę, posiekaną papryczkę chili,2 kostki gorzkiej czekolady i 130 ml passaty pomidorowej.
9. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 min.
10. Do garnka dodajemy odsączoną i przepłukaną na sicie czarną fasolę i kukurydzę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 5 min.
INSTRUKCJA - Chili con carne - krok po kroku:
KalkulatorKalorii.net
| Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | |
---|---|---|---|---|---|---|
Wołowina (mięso bez kości) | 1160 | 500 | 89.9 | 87.95 | 1.75 | |
Oliwa z oliwek | 265 | 30 | 0 | 30 | 0 | |
Cebula (świeża) | 24 | 60 | 0.66 | 0.06 | 4.58 | |
Czosnek | 15 | 10 | 0.64 | 0.05 | 3.31 | |
Cukier | 15 | 4 | 0 | 0 | 4 | |
Boczek wędzony i parzony | 191 | 60 | 7.8 | 17.4 | 0.84 | |
Przecier pomidorowy - Passata Eko | 123 | 430 | 5.72 | 1.12 | 22.36 | |
Czekolada gorzka (70- 85% zawartości kakao) | 60 | 10 | 0.78 | 4.26 | 4.59 | |
Papryka czerwona | 64 | 230 | 2.99 | 1.15 | 15.18 | |
Papryka chili | 8 | 20 | 0.37 | 0.09 | 1.76 | |
Fasola czarna (konserwa) | 218 | 240 | 14.47 | 0.7 | 39.74 | |
Kukurydza (konserwa) | 143 | 235 | 4.58 | 1.81 | 32.57 | |
Podsumowanie: | 2286 | 1829 g | 127.91 g | 144.58 g | 130.69 g |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz