- 500 g truskawek
- 0,5 l mleka 1,5 %
- 2 budynie śmietankowe
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią
- 200 g maki pszennej
- jajko
- łyżka cukru
- 120 g zimnego masła 82%
- łyżka zimnej wody
WYKONANIE:
Kruche ciasto:
1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać jajko i cukier.
2. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki wraz z łyżką bardzo zimnej wody.
3. Całość siekamy nożem ( unikając ciepła naszych rąk ) a następnie energicznie zagniatamy tworząc kulę.
4. Ciasto owijamy folia spożywczą i chłodzimy w lodówce ok 30 min.
5. Piekarnik nagrzać do 180°C w funkcji góra-dół.
6. Formę wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem ( zapobiega to wybrzuszeniu ciasta ), przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min.
7. Truskawki obrać, osuszyć i pokroić w plasterki.
Krem budyniowy:
8. Do garnka wlej 350 ml mleka.
9. Do 150 ml mleka dodaj 2x budyń wraz z cukrem z wanilią. Dokładnie wymieszaj.
10. Mleko w garnku zagotuj i zmniejsz moc palnika. Dodaj mleko z budyniem.
11. Mieszając intensywnie gotować ok minuty - do uzyskania gęstej konsystencji.
12. Na przestudzonym spodzie rozprowadź równomiernie krem budyniowy.
13. Udekoruj plasterkami truskawek, zaczynając od brzegów tarty w kierunku środka.
INSTRUKCJA - KROK PO KROKU:
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
KalkulatorKalorii.net
| Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | |
---|---|---|---|---|---|---|
Mąka pszenna | 199 | 60 | 6.6 | 1.38 | 37.8 | |
Jajko | 145 | 100 | 14 | 10 | 0 | |
Masło (pozostałe) | 815 | 120 | 0.6 | 90 | 0.72 | |
Cukier | 31 | 8 | 0 | 0 | 8 | |
Truskawki | 160 | 500 | 3.35 | 1.5 | 38.4 | |
Mleko 1,5% | 225 | 500 | 15 | 7.5 | 24 | |
Budyń śmietankowy w proszku | 77 | 80 | 2.4 | 1.52 | 13.68 | |
Cukier waniliowy | 39 | 10 | 0 | 0 | 9.8 | |
Podsumowanie: | 1691 | 1378 g | 41.95 g | 111.9 g | 132.4 g |
Piękna!
OdpowiedzUsuńStarałam się...taki torcik urodzinowy dla mojego męża :) Pozdrawiam!
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń:* pozdrawiam!
UsuńAkurat mam sporo truskawek, już wiem co z nich zrobię :)
OdpowiedzUsuń