Jeden z ulubionych przepisów. Zawsze się udaje, przepysznie smakuje i robi się praktycznie samo :)
- cały kurczak
- pieprz
- ulubione przyprawy np. czerwona papryka, rozmaryn
- czosnek
- 1 kg soli, najlepiej kamiennej
Kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy czosnkiem i przyprawami. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Na brytfankę wysypujemy sól i kładziemy kurczaka piersiami do dołu. Nie przesuwamy aby nie oblepił się solą. Pieczemy wg zasady np. 1,2 kg kurczaka - 1 godzina i 20 min.
Kurczak będzie bardzo soczysty i kruchy, tłuszczyk wytopi się do soli a skórka pięknie zarumieni.
Smacznego :)
zapraszam na konkurs, którego tematem jest: kurczak w roli głównej. Do wygrania patelnia Tefal Enjoy. zapraszam na bloga po szczegóły.
OdpowiedzUsuńhttp://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2013/02/konkurs-zapraszam.html
Dzięki za zaproszenie! Niestety mam płytę indukcyjną więc... czekam na następny konkursik:)
UsuńPozdrawiam