środa, 26 sierpnia 2015

Ogórki kanapkowe z kurkumą

Inspiracja: klik

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 litry wody
  • 3/4 szklanki soli
  • 2,5 szklanki octu 10%
  • 2,5 szklanki cukru
  • 5 szklanek wody
  • 1 czubata łyżka kurkumy mielonej
  • ziele angielskie 
  • liście laurowe 
  • gorczyca

Ogórki myjemy i tniemy wzdłuż na plastry, nie obieramy!

Do wody dodajemy sól i zalewamy ogórki. Po 3 godzinach odlewamy wodę.

Do garnka wlewamy ocet, wodę i dodajemy cukier, zagotowujemy. Dodajemy kurkumę i dokładnie mieszamy.

Słoiki wypełniamy ogórkami "na stojąco" i uzupełniamy zalewą. Do każdego słoika wrzucamy liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego i szczyptę gorczycy.

Zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz