czwartek, 20 sierpnia 2015

Ogórki z musztardą

Ogórki z musztardą
Inspiracja: klik

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • gorczyca
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 5 łyżek musztardy 

Ogórki obieramy. Z większych ogórków usuwamy pestki. Przekrawamy wzdłuż na cztery części.

Do każdego słoika wrzucamy dwa liście laurowe, trzy kulki ziela angielskiego i szczyptę gorczycy.

Do garnka wlewamy ocet i dodajemy cukier, zagotowujemy. Po ostygnięciu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Słoiki wypełniamy ogórkami "na stojąco" i uzupełniamy zalewą.

Zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 min.

2 komentarze:

  1. moja mama kiedyś robiła podobne,,aż mi zapachniało.. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podpatrzyłam u teściowej :)) Pozdrawiam!

      Usuń