- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziemniaki
- bulion warzywny
- gałka muszkatołowa, czerwona słodka papryka
- sól i pieprz
- pestki dyni, prażone na suchej patelni
Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebule i czosnek, szklimy. Dodajemy dynie i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem do zakrycia warzyw. Gotujemy do miękkości ok 30 min. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku papryką i gałką muszkatołową. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy bulionu lub wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy.
Zupę podajemy posypaną pestkami dyni.
Pycha!
OdpowiedzUsuńZawsze miło słyszeć! Pozdrawiam :)
Usuń