- 1 kg dojrzałych nektarynek
- 100 g cukru ( można pominąć )
- 1,5 łyżeczki suszonej lawendy
- sok z połowy cytryny
- skórki i ogryzki z 4-5 jabłek
Nektarynki obieramy ze skórki ( tzn. zalewamy je wrzątkiem na parę minut a następnie wkładamy do zimnej wody), pozbywamy się pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem.
Suszone kwiaty lawendy oraz obierki z jabłek zawijamy w gazę i wkładamy do garnka ( skórki oraz ogryzki zawierają najwięcej naturalnej pektyny). Dodajemy 2/3 soku z cytryny.
Owoce smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Pod koniec gotowania wyciągamy gazę, dzięki czemu nie będziemy mieli w dżemie kwiatów a sam smak lawendy nie będzie zbyt intensywny. Dodajemy 1/3 soku z cytryny i smażymy jeszcze 15 min.
Owoce smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Pod koniec gotowania wyciągamy gazę, dzięki czemu nie będziemy mieli w dżemie kwiatów a sam smak lawendy nie będzie zbyt intensywny. Dodajemy 1/3 soku z cytryny i smażymy jeszcze 15 min.
Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i zostawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz