Roladę ze szczupaka testowałam miesiąc temu. Rybkę miałam świeżo złowioną i jej wyfiletowanie nie było łatwe! Ryba ma baaardzo dużo ości i trzeba mieć do niej na prawdę anielską cierpliwość.... :) Na szczęście efekt końcowy wynagrodził początkową udrękę ;) Ale następnym razem kupię filety ... :)
- świeży szczupak
- włoszczyzna
- liście laurowe
- ziarnka pieprzu
- ziele angielskie
- czerstwa bułka
- jajko
- 2 cebule
- koperek
- żelatyna spożywcza
- gaza /ręcznik lniany do zawinięcia rolady
Świeżą rybę oczyszczamy z łusek, wypatroszyć i wymyć w zimnej wodzie. Odciąć łeb, ogon i płetwy. Oddzielić mięso od kręgosłupa i skóry. Następnie rybę filetujemy i dokładnie pozbywamy się wszystkich ości.
Głowę (usuwamy oczy i skrzela) i pozostałe części ryby zalewamy wodą. Dodajemy włoszczyzną, 3-4 ziarenka ziela angielskie, 2-3 ziarnka pieprzu i 2 liście laurowe i gotujemy na małym ogniu ok 45 min. Po ugotowaniu wywar przecedzamy.
Bułkę namaczamy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Mięso szczupaka mielimy. Do ryby dodajemy cebulkę, namoczoną bułkę i posiekany koperek i jeszcze raz wszystko mielimy. Do masy dodajemy jajko i doprawiamy solą i pieprzem.
Na gazie rozkładamy zwartą masę i formujemy wałek. Ściśle zawijamy w gazę i związujemy końce. Układamy w podłużnym rondlu i zalewamy wywarem. Gotujemy 45 min na małym ogniu. Po ugotowaniu rybę wyciągamy i studzimy.
Do przecedzonego wywaru rybnego dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę. Roladę kroimy w 0,5 - 1 cm plastry i zalewamy tężejącą galaretkę. Dekorujemy plasterkami cytryny.
Inspiracja : kuchnia-mojapasja
Bardzo lubię szczupaka, taka rolada to doskonały pomysł.
OdpowiedzUsuńJedyna opcja by podać szczupaka dzieciom :D
Usuń