Przepis z Moich Wypieków lekko zmodyfikowany do zastałych warunków :)
Na mój brak ręki do pieczenia i pierwszy raz wyszło super :) Zdecydowanie polecam !
Na mój brak ręki do pieczenia i pierwszy raz wyszło super :) Zdecydowanie polecam !
Składniki na 2 strucle:
- 2 szklanki ( 250 ml ) mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
- 120 ml letniego mleka
- 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 4 żółtka ( zostawiamy 2 białka do masy makowej )
- 14 g drożdży suchych
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki )
- kilka kropli aromatu waniliowego
- gotowa masa makowa 850 g
- garść namoczonych w wodzie lub rumie rodzynek
- posiekane orzechy
Drożdże wymieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony masło. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianą szmatką.
Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.
Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.
Gotową masę przełożyć do rondelka. Jeśli masa jest zbyt płynna trochę odparować. Dodać 2 białka ubite na sztywno, posiekane rodzynki i orzechy.
Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Następnie rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 5 mm i długości 35-40 cm. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masy.
Nałożyć masę makową, zostawiając około 3 cm od brzegów. Ciasto założyć do połowy i zwinąć jak roladę, a końce makowców podłożyć pod spód.
Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej).
Makowce ułożyć w odstępach od siebie na dużej blaszce 25 x 40.
Piec na dolnym ruszcie ( termoobieg + górna grzałka ) w temperaturze 190 ºC przez około 30 - 40 minut, do brązowego koloru. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić.
Jak na pierwszy raz to naprawdę niezły wyszedł!
OdpowiedzUsuńDziekuje! Jestem bardzo dumna :D
Usuń