Składniki:
- 0,5 kg śledzia solonego w płatach ( ok 5 szt. )
- 3 duże cebule
- ziarenka kolorowego pieprzu
- liście laurowe
- ziele angielskie
- dobrej jakości olej ( lub oliwa, olej lniany )
- ocet ( ewent. cytryna )
- mleko ( ewent. zimna woda )
Śledzie moczymy w mleku 12 h lub dostosowujemy czas moczenia do smaku - nie powinien być jednak za słony. Po moczeniu płaty śledzia zanurzamy na chwilę w occie ( zachowają jędrność ) i odsączamy na sicie. Kroimy na 3-4 cm kawałki.
Cebulą kroimy w drobną kostkę, przekładamy na sitko, solimy. Po 10 min wkładamy do lnianej szmatki i odciskamy nadmiar soli. Płuczemy w zimnej wodzie ( lub przelewamy wrzątkiem - jest wtedy bardziej lekkostrawna ). Skrapiamy delikatnie octem lub cytryną.
Na spód szklanego słoja kładziemy warstwę cebulki i następnie przyprawy: liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 4-5 ziarenek pieprzu. Układamy kolejne warstwy śledzia i cebuli z przyprawami. Na wierzchu kończymy warstwą cebuli. Całość zalewamy olejem i lekko dociskamy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstawiamy do lodówki.
Najsmaczniejszy jest po 3 - 7 dniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz