Lekka zupa wiosenna, koniecznie posypana świeżym koperkiem.
Składmiki:
- pół główki młodej kapusty
- 3 marchewki
- 4 młode ziemniaczki
- 10 dag wędzonej szynki
- 1,5 l wywaru warzywnego
- cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- koperek
- 2 ziela angielskie
- listek laurowy
2. Marchewkę kroimy w pół plasterki, ziemniaki w kostkę.
3. Szynkę i cebulę kroimy w drobną kostkę.
4. W rondlu rozgrzej masło i zrumień pokrojoną szynkę i cebulę.
5. Dodaj pokrojone marchewki i ziemniaki i podsmaż 5 min cały czas mieszając.
6. Dodaj kapustę i wlej bulion, dodaj ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
7. Solimy i pieprzymy do smaku. Obficie posypujemy koperkiem.
najlepsza zupa na świecie !! :))
OdpowiedzUsuńZgadzam się ! Korzystajmy z wiosny! :D
UsuńPozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń