Krokiety ziemniaczane - danie samodzielne lub recykling ziemniaków z poprzedniego dnia ;)
Krokiety można również dowolnie nadziewać np. pieczonym łososiem, kabanosem lub żółtym serem.
- 1 kg ziemniaków
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 5 łyżek mąki pszennej
- bułka tarta
- olej rzepakowy
- 2 jajka
- sezam
- sól i pieprz
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odsączamy i odkładamy spowrotem na palnik, zmniejszamy ogień i chwilę osuszamy. Uważamy, aby ziemniaki się nie przypaliły! Ciepłe ziemniaki dokładnie rozgniatamy tłuczkiem i zostawiamy do ostygniecia. Dymkę drobno kroimy. Dodajemy do ziemniaków wraz z jajkiem i maką. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy na gładkę, zwarta masę ( ciasto ziemniaczane nie może się kleić do rąk - ewent. dodajemy dodatkowa mąkę ). Z masy formujemy małe, podłużne krokiety. Obtaczamy w rozbełtanym jajku, bułce tartej i sezamie. Smażymy na rumiano z każdej strony, osuszamy na papierze kuchennym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz