Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 30 kwietnia 2014

Krokiety ziemniaczane


Krokiety ziemniaczane - danie samodzielne lub recykling ziemniaków z poprzedniego dnia ;)
Krokiety można również dowolnie nadziewać np. pieczonym łososiem, kabanosem lub żółtym serem.

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 dymki ze szczypiorkiem 
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy
  • 2 jajka
  • sezam
  • sól i pieprz

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odsączamy i odkładamy spowrotem na palnik, zmniejszamy ogień i chwilę osuszamy. Uważamy, aby ziemniaki się nie przypaliły! Ciepłe ziemniaki dokładnie rozgniatamy tłuczkiem i zostawiamy do ostygniecia. Dymkę drobno kroimy. Dodajemy do ziemniaków wraz z jajkiem i maką. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy na gładkę, zwarta masę ( ciasto ziemniaczane nie może się kleić do rąk - ewent. dodajemy dodatkowa mąkę ). Z masy formujemy małe, podłużne krokiety. Obtaczamy w rozbełtanym jajku, bułce tartej i sezamie. Smażymy na rumiano z każdej strony, osuszamy na papierze kuchennym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz