Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 25 kwietnia 2014

Pizza i mini-calzone z kabanosami



Święta, święta i po świętach :) Smakołyki się pokończyły więc nastał czas na recykling resztek wędlin i serów ... czyli robimy pizzę :) Cienkie, chrupiące ciasto uzyskamy dzięki pieczeniu na rozgrzanej blaszce  - pieczemy krótko w wysokiej temperaturze.
U nas dzieci same dobierają ulubione dodatki - sos pomidorowy, kabanos, zielone oliwki i kukurydza :)





Dziś dodatkowo ( skuszona konkursem z cudna nagrodą - koszem piknikowym ! ) powstały mini - calzone z kabanosami ! Serwowane koniecznie z lekko ostrym sosem pomidorowym !

Ciasto: ( na  dwie  pizze ok  25 cm  i  11  szt.  mini-calzone )
  • 25 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml ciepłej wody
  • 500 g maki pszennej
Farsz do mini-calzone:
  • 2 kabanosy wieprzowe Tarczyński
  • konserwowa czerwona papryka
  • 6-8 szt. zielonych oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 70 g pokruszonego sera feta
  • 100 g tartego żółtego sera
  • pieprz
Sos pomidorowy:
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonego czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku


Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i ciepłej wody. Zostawiamy do spienienia na 15 min.

Mąkę przesiewamy z solą i formujemy kopczyk, robimy wgłębienie i łączymy wszystkie składniki, dodając łyżkę oliwy i pozostałą wodę. Wyrabiamy ok 5-10 min do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Forujemy kulę, ręce smarujemy oliwą i naoliwiamy ciasto.
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do podwojenia objętości.

Przygotowujemy farsz.  Paprykę kroimy w drobną kosteczkę, odsączamy dokładnie na sicie. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie do zrumienienia. Kabanosy i oliwki kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy pieprzem.

Mieszamy wszystkie składniki sosu pomidorowego.

W ciasto uderzamy pięścią i dzielimy na 3 części.

Pizza:
Przygotowujemy ulubione dodatki do pizzy. Na papierze do pieczenia kładziemy jedną część i formujemy okrągły placek. Rozsmarowujemy sos pomidorowy, dodajemy ser i przykrywamy pozostałymi dodatkami.

Do piekarnika wstawiamy pustą blachę na najniższy poziom piekarnika, nagrzewamy do max temperatury ( u mnie 250 °C ). Blachę wyciągamy i szybko kładziemy pizze wraz z papierem do pieczenia. Temperaturę zmniejszamy do 220 °C i pieczemy 12 min.
Analogicznie przyrządzamy drugą pizzę.

Mini-calzone:
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na placek grubości ok 5-7 cm. Szklanką o średnicy ok 9 cm wycinać kółka. Na każde nakładać dużą łyżkę farszu. Złożyć na pół jak pierogi, brzegi DOKŁADNIE zlepić. Posmarować rozbełtanym jajkiem ( lub zwilżyć wodą ) i posypać mieszanką sezamu, maku i soli himalajskiej.



Do piekarnika wstawiamy pustą blachę na najniższy poziom piekarnika, nagrzewamy do 210 °C. Blachę wyciągamy i szybko kładziemy mini-calzone wraz z papierem do pieczenia. Pieczemy 15 min.



6 komentarzy:

  1. Anonimowy6/11/2014

    ja dodaje kabanoski na wage, albo smakowe, np. maestro, super smakują i nadaja się na calzone:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy kananos jest dobry ;) pozdrawiam :)

      Usuń
  2. virgine8/02/2014

    A jakie smaki dodajesz i gdzie w ogóle można dostać taki rarytas? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najchętniej dodawałabym ostre kabanosy ale ze względu na dzieci drobiowe :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. moje dzieci to uwielbiają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeść czy robić pizzę? Moje chyba jednak bardziej robić :D

      Usuń