Schab gotowany - doskonały jako wędlina na zimno lub w plastrach z sosem na ciepło.
Inspiracja: Moje Gotowanie, kwiecień 2014
- 2 kg schabu środkowego ( ja zrobiłam z 0,7 kg schabu )
- 2,5 l wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- łyżeczka majeranku
- 1/3 szklanki soli
- łyżeczka mielonego pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
Wodę wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy, czosnek i majonez. Zagotowujemy, odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej zalewy wkładamy schab i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy dokładnie 5 min. Odstawiamy na noc. Rano doprowadzamy do wrzenia i zagotowujemy 5 min. Całość studzimy, pozostawiając mięso zanurzone w zalewie. Wyjmujemy i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz