Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 żółtko
Krem:
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Owoce:
- owoce leśne - maliny i borówki w dowolnej ilości ;)
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kawałki masło, sól oraz cukier. Połączyć składniki, dodać żółtko i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Formę na tartę 24 cm wysmarować masłem. Połowę ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia. Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Ciasto ma mieć grubość ok 1/2 cm. Przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min z obciążeniem i przez kolejne ok 15 min do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Do serka dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Delikatnie dodawać partiami do serka ubitą śmietankę, wymieszać.
Wystudzoną tartę wypełnić kremem i dekorować owocami. Całość zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody). Schłodzić w lodówce.
smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń...wyjątkowo nie tylko tak wygląda ;) Pozdrawiam!
UsuńCudownie letnia, wygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać z ostatnich chwil lata! Pozdrawiam:)
Usuńuwielbiam takie tarty, zaczerpnę przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Usuńsuper smackuje:_ dzis robila 1szy arz
OdpowiedzUsuńSuper! Polecam się na przyszłość ;) Pozdrawiam!
Usuńwysmienity przepis... :) polecma kazdemu te kropki to moj brak slow :P
OdpowiedzUsuńahhh....TAk mi miło 😃😃😃
Usuń