wtorek, 4 sierpnia 2015

Chutney z czerwonych porzeczek

Składniki:
Inspiracja: rozkosze stolu
  • 0,5 kg czerwonych porzeczek ( bez szypułek )
  • 3 łyżki octu winnego ( lub ewent. 5% ocet spirytusowy )
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki chili
  • cebula
  • sól i pieprz

Cebulę drobno pokroić. 
W garnku połączyć porzeczki, cebulę, cukier, ocet, wino i przyprawy. 
Doprowadzić do wrzenia i gotować do zagęszczenia sosu.

Chutney przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10min.
Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Idealny dodatek do grillowanego sera camembert, pasztetów, mięs, domowych wędlin, serów. Zastępuje żurawinę do mięs.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz