Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 30 grudnia 2015

Szybka kutia z pęczakiem

Nie wyobrażam sobie Wigilii bez kutii.
Ponieważ nie cieszy się u nas powodzeniem stawiam na małe, nie za słodkie porcje i szybkie wykonanie :)

Szybka kutia z pęczakiem

Składniki:  ( 10 małych porcji )
  • pół szklanki kaszy pęczak
  • 400 g masy makowej z bakaliami
  • garść posiekanych orzechów włoskich i połówki orzechów do dekoracji
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody
  • szczypta soli
  • ewent. miód
Wykonanie:

Kaszę wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy mleko i wodę, solimy. Zagotowujemy pod przykryciem. Wrzucamy kaszę, mieszamy i ponownie zagotujemy. Zmniejszamy gaz i gotujemy ok 15-20 min. Zostawiamy kaszę na ok 15 min do wciągnięcia płynów i uprażenia się na sypko.

Do masy makowej dodajemy ostudzoną kaszę i posiekane orzechy. Ewent. dosładzamy do smaku miodem.

Z masy lepimy małe kulki, wierzch dekorujemy połówka orzecha włoskiego.

4 komentarze:

  1. Pysznosci!
    Zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka niewinna mała kuleczka powinna skusić każdego przy wigilijnym stole ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. moja fryzjerka robiła taką - mówiła, że genialna. W tym roku jednak miałam już tyle nawymyślanych potraw, że zrezygnowałam. Za rok!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w tamtym robiłam z pszenicą, mieliłam mak itp ... a potem nikt nie jadł ;) W tym roku wyszła pyszna, nie za słodka i szybka w wykonaniu :D Pozdrawiam i polecam za rok!

      Usuń