Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 30 grudnia 2015

Wigilijny kompot z suszu


  • ok 1 i 1/2 l wody
  • 100 g suszonych gruszek
  • 100 g suszonych jabłek
  • 5 szt. suszonych śliwek
  • 5 szt. suszonych wiśni
  • 6 szt. suszonych moreli
  • 5 goździków

Owoce wkładamy do garnka i zalewamy wodą, do przykrycia owoców. 
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok pół godziny. 
Ewent. dosładzamy do smaku.

Kompot podajemy na ciepło lub na zimno, mi najbardziej smakuje schłodzony.

2 komentarze:

  1. Bardzo nie lubię kompotu wigilijnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeważnie albo ktoś lubi albo nie ;) A może piłaś z wędzonymi śliwkami? brrr ... takiego też zdecydowanie nie lubię :D Pozdrawiam!

      Usuń