- 200 g wędzonego dorsza
- czerwona cebula
- 500 g ziemniaków sałatkowych
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka musztardy dijon
- łyżka soku z cytryny
- pieprz cytrynowy
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie pokroić w grube plastry.
Cebulę pokroić w piórka, natkę posiekać.
Z ryby usunąć ości i podzielić na małe kawałki.
Przygotować dressing - oliwę połączyć z pieprzem cytrynowym, musztardą i sokiem z cytryny. Można dodać do smaku wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Ziemniaki posypujemy piórkami cebuli i wędzonym dorszem. Polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.
Wstawiamy do lodówki na 15 min.
Pycha, z chęcią bym zjadła taką rybkę. Uwielbiam wędzone ryby :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Ja przeważnie jadam pasty z wędzonymi rybami ale dorsz był zbyt suchy, za to z ziemniaczkami pycha ;) Pozdrawiam
Usuń