Składniki: ( na 15 szt. o średnicy orzecha włoskiego - ok 5 cm)
- 300 g mięsa drobiowego mielonego
- jajko
- kilka gałązek natki pietruszki
- średnia cebula
- 2 łyżki zmielonych bezglutenowych płatków kukurydzianych / bułki tartej
- pieprz do smaku
- ok 12 czarnych oliwek
- ok 8 plasterków wędzonego boczku
- keczup
- wykałaczki lub widelczyki bambusowe
Wykonanie:
1. Cebulę bardzo drobno posiekać, zarumienić na rozgrzanym oleju.
2. W misce połaczyć składniki kotlecików - mieso mielone, jajko, posiekana natkę pietruszki, przestudzoną cebulę i bułkę tartą. Doprawić pieprzem. Wyrobić jednolitą, zwartą masę. Schłodzić 15 min w lodówce.
3. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
4. Uformować w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
5. Oliwki pokroić w plasterki.
6. Każdy plaster boczku podzielić na trzy podłużne części.
7. W każdy kotlecik delikatnie wcisnąć dwa plasterki oliwek i owinąć plastrem boczku. Boczek powinien nachodzić na oliwkowe oczy. Wbić wykałaczkę.
8. Mumie ułożyć na papierze do pieczenia i piec 20 min w temp. 200°C. ( opcja góra-dół )
9. Po upieczeniu uzupełnić oczy mumii kropelkami keczupu.
ZAPRASZAM NA FILM
Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz