Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 28 października 2016

Przekąska na Halloween - kotleciki mumie

Straaaasznie dobra przekąska na Halloween! Kotlety mielone zawinięte w boczku :)


Składniki: ( na 15 szt. o średnicy orzecha włoskiego - ok 5 cm)

  • 300 g mięsa drobiowego mielonego
  • jajko
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • średnia cebula
  • 2 łyżki zmielonych bezglutenowych płatków kukurydzianych / bułki tartej
  • pieprz do smaku
  • ok 12 czarnych oliwek
  • ok 8 plasterków wędzonego boczku
  • keczup
  • wykałaczki lub widelczyki bambusowe

Wykonanie:

1. Cebulę bardzo drobno posiekać, zarumienić na rozgrzanym oleju.
2. W misce połaczyć składniki kotlecików - mieso mielone, jajko, posiekana natkę pietruszki, przestudzoną cebulę i bułkę tartą. Doprawić pieprzem. Wyrobić jednolitą, zwartą masę. Schłodzić 15 min w lodówce.
3. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
4. Uformować w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
5. Oliwki pokroić w plasterki.
6. Każdy plaster boczku podzielić na trzy podłużne części.
7. W każdy kotlecik delikatnie wcisnąć dwa plasterki oliwek i owinąć plastrem boczku. Boczek powinien nachodzić na oliwkowe oczy. Wbić wykałaczkę.
8. Mumie ułożyć na papierze do pieczenia i piec 20 min w temp. 200°C. ( opcja góra-dół )
9. Po upieczeniu uzupełnić oczy mumii kropelkami keczupu.

ZAPRASZAM NA FILM 

Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube



Kotlety mielone w boczku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz