- 425 g ciecierzycy z puszki ( 265 g po odsączeniu )
- 5 łyżek pasty tahini *
- ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- średni burak, ok 80 g, ugotowany/upieczony
- sól i pieprz do smaku
- 100 g sera feta
- 5 kromek chleba razowego
- oliwa z oliwek, do skropienia
* aby otrzymać domową pastę tahini zmiksuj 100 g, uprażonego na suchej patelni, sezamu do uzyskania konsystencji pasty
Wykonanie:
1. Ciecierzycę odcedzić i porządnie opłukać.
2. Buraka obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
3. Cieciorkę umieścić w blenderze wraz z pastą tahini, posiekanym ząbkiem czosnku, burakiem i sokiem z cytryny. Zmiksować na gładką pastę, dodając w miedzyczasie ok 2 łyżki lodowatej wody.
4. Z kromki chleba odciąć twarde brzegi, podzielić w poprzek na 4 części.
5. Ser feta pokroić w małą kostkę ( na każde dwa kawałki chleba potrzebne są dwie kostki i dwa trójkaty )
6. Chleb należy posmarować buraczanym hummusem, ułożyć serowe zęby i przykryć kolejnym kawałkiem chleba z hummusem.
W wersji dla bardzo zapracowanych można wykorzystać gotowy hummus a nawet kupne, gotowane buraki ;)
ZAPRASZAM NA FILM
Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
Świetnie wygląda i pewnie tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam!
UsuńRewelacyjne :D
OdpowiedzUsuńA dziękuję, też mi się podobają ;) Pozdrawiam!
Usuń