Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 13 grudnia 2016

Tahini

Tahini
Składniki:

200 g sezamu

Wykonanie:

1. Rozgrzać dużą patelnię, wsypać sezam ( przy małej patelni prażyć partiami ) i prażyć do uzyskania intensywnego zapachu i złocistego koloru ( nie brązowego! ).
2. Zsypać do blendera i zostawić do wystygnięcia.
2. Sezam miksować do konsystencji pasty ( w czasie miksowania oskrobywać sezam ze ścianek i ponownie miksować ). Po paru minutach sezam zacznie wydzielać olej i uzyska konsystencje gładkiej, kremowej pasty.
4. Przechowywać w lodówce.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam! ale mój blender nie daje rady zmiksować na tak gładką konsystencje :(.. Czas zamówić lepszy pod choinkę ;)
    Zapraszam: http://gawronwrosole.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nowy mikser to zawsze dobry prezent ;) Ja miksuje w rozdrabniacz :) Pozdrawiam!

      Usuń