Składniki:
200 g sezamu
Wykonanie:
1. Rozgrzać dużą patelnię, wsypać sezam ( przy małej patelni prażyć partiami ) i prażyć do uzyskania intensywnego zapachu i złocistego koloru ( nie brązowego! ).
2. Zsypać do blendera i zostawić do wystygnięcia.
2. Sezam miksować do konsystencji pasty ( w czasie miksowania oskrobywać sezam ze ścianek i ponownie miksować ). Po paru minutach sezam zacznie wydzielać olej i uzyska konsystencje gładkiej, kremowej pasty.
4. Przechowywać w lodówce.
- PRZEPISY
- PRZEPISY FIT
- PRZEPISY DLA MAMY I DZIECKA
- MINI-PORADY
Uwielbiam! ale mój blender nie daje rady zmiksować na tak gładką konsystencje :(.. Czas zamówić lepszy pod choinkę ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam: http://gawronwrosole.blogspot.com
Nowy mikser to zawsze dobry prezent ;) Ja miksuje w rozdrabniacz :) Pozdrawiam!
Usuń