- 1 kg kiszonej kapusty
- 130 g pieczarek
- 0,5 kg białej kapusty
- 2 cebule
- 500 g golonki wieprzowej
- 200 g boczku wędzonego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ok 1 l zimnej wody
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
WYKONANIE:
1. Kiszoną kapustę posiekać.
2. Białą słodką kapustę poszatkować. Pieczarki i cebule drobno pokroić.
3. Mięso pokroić w małą kostkę. Z boczku odciąć skórę, odłożyć na bok, boczek posiekać w małe słupki.
4. Kapustę kiszoną i białą włożyć do dużego garnka, wymieszać.
5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć do zrumienienia cebulkę. Dodać do garnka z kapustą.
6. Na patelni podsmażyć pieczarki. Gdy pieczarki zaczną się rumienić dodać boczek, smażyć na rumiano. Dodać do garnka z kapustą wraz ze skórką z boczku.
7. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać mięso i smażyć na rumiano. Dodać do garnka z kapustą.
8. Wszystkie składniki bigosu dokładnie wymieszać.
9. Zalać zimną wodą do zakrycia kapusty. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz.
10. Gotować pod przykryciem ok 2 godzin.
INSTRUKCJA - KROK PO KROKU:
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
1. Kiszoną kapustę posiekać.
2. Białą słodką kapustę poszatkować. Pieczarki i cebule drobno pokroić.
3. Mięso pokroić w małą kostkę. Z boczku odciąć skórę, odłożyć na bok, boczek posiekać w małe słupki.
4. Kapustę kiszoną i białą włożyć do dużego garnka, wymieszać.
5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć do zrumienienia cebulkę. Dodać do garnka z kapustą.
6. Na patelni podsmażyć pieczarki. Gdy pieczarki zaczną się rumienić dodać boczek, smażyć na rumiano. Dodać do garnka z kapustą wraz ze skórką z boczku.
7. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać mięso i smażyć na rumiano. Dodać do garnka z kapustą.
8. Wszystkie składniki bigosu dokładnie wymieszać.
9. Zalać zimną wodą do zakrycia kapusty. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz.
10. Gotować pod przykryciem ok 2 godzin.
INSTRUKCJA - KROK PO KROKU:
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
KalkulatorKalorii.net
| Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | |
---|---|---|---|---|---|---|
Kapusta biała (surowa) | 240 | 1000 | 13 | 1 | 60 | |
Kapusta kiszona | 95 | 500 | 4.55 | 0.7 | 21.4 | |
Pieczarki świeże | 29 | 130 | 4.02 | 0.44 | 4.24 | |
Cebula (świeża) | 88 | 220 | 2.42 | 0.22 | 16.81 | |
Golonka wieprzowa (bez skóry) | 2190 | 500 | 342.5 | 90 | 0 | |
Boczek wędzony | 956 | 200 | 25.2 | 94.08 | 1.32 | |
Oliwa z oliwek | 354 | 40 | 0 | 40 | 0 | |
Przyprawa ziele angielskie | 13 | 5 | 0.31 | 0.44 | 3.53 | |
Liść laurowy | 0 | 2 | 0 | 0 | 0 | |
Pieprz czarny | 10 | 4 | 0.44 | 0.14 | 2.59 | |
Podsumowanie: | 3975 | 2601 g | 392.44 g | 227.02 g | 109.89 g |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz