Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 23 maja 2017

Bigos z wieprzowiną

bigos

SKŁADNIKI: ( 12 porcji po ok 200 g )                       1 porcja = 332 kcal
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 130 g pieczarek
  • 0,5 kg białej kapusty
  • 2 cebule
  • 500 g golonki wieprzowej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ok 1 l zimnej wody 
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
WYKONANIE:

1. Kiszoną kapustę posiekać.
2. Białą słodką kapustę poszatkować. Pieczarki i cebule drobno pokroić.
3. Mięso pokroić w małą kostkę. Z boczku odciąć skórę, odłożyć na bok, boczek posiekać w małe słupki.
4. Kapustę kiszoną i białą włożyć do dużego garnka, wymieszać.
5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć do zrumienienia cebulkę. Dodać do garnka z kapustą.
6. Na patelni podsmażyć pieczarki. Gdy pieczarki zaczną się rumienić dodać boczek, smażyć na rumiano. Dodać do garnka z kapustą wraz ze skórką z boczku.
7. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać mięso i smażyć na rumiano. Dodać do garnka z kapustą.
8. Wszystkie składniki bigosu dokładnie wymieszać.
9. Zalać zimną wodą do zakrycia kapusty. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz.
10. Gotować pod przykryciem ok 2 godzin.

INSTRUKCJA - KROK PO KROKU:



Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:


 KalkulatorKalorii.net
KalorieMasaBiałkaTłuszczeWęglowodany
Kapusta biała (surowa)240100013160
Kapusta kiszona955004.550.721.4
Pieczarki świeże291304.020.444.24
Cebula (świeża)882202.420.2216.81
Golonka wieprzowa (bez skóry)2190500342.5900
Boczek wędzony95620025.294.081.32
Oliwa z oliwek354400400
Przyprawa ziele angielskie1350.310.443.53
Liść laurowy02000
Pieprz czarny1040.440.142.59
Podsumowanie:39752601 g392.44 g227.02 g109.89 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz