SKŁADNIKI: ( ok 8 porcji )
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- jajko ( w temp. pokojowej )
- 50 ml rozpuszczonego masła
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 czarne oliwki
- kawałek czerwonej papryki
- czarnuszka + sezam
WYKONANIE:
1. Przygotuj rozczyn: rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i zalej ciepłym ( nie gorącym! ) mlekiem. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodaj 2-3 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10-15 min. ( Jak zrobić rozczyn? )
2. Do miski z mąką dodajemy rozczyn, jajko i masło. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 5 min do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Forujemy kulę. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do podwojenia objętości.
3. W ciasto uderzamy pięścią i dzielimy na 8 części. Każdy kawałek rolujemy w cienki wałek.
4. Z papryki wycinamy języki, z oliwek oczy i dekorujemy węże. Skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy czarnuszką z sezamem.
6. Piekarnik nagrzewamy do max temperatury ( u mnie 250 °C ) i pieczemy ok 10 min.
ZAPRASZAM NA FILM
Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
Super pomysł! Węże wyglądają genialne!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńCudnie straszne :)
OdpowiedzUsuńCzadowe! :D
OdpowiedzUsuń