SKŁADNIKI: ( 12 porcji - średnica 5 cm )
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- jajko ( w temp. pokojowej )
- 50 ml rozpuszczonego masła
- 12 plastrów żółtego sera, najlepiej mozzarella
- 3 czarne oliwki
- łyżka oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 2 pomidory
- sól i pieprz
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka oregano
WYKONANIE:
1. Przygotuj rozczyn: rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i zalej ciepłym ( nie gorącym! ) mlekiem. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodaj 2-3 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10-15 min. ( Jak zrobić rozczyn? )
2. Do miski z mąką dodajemy rozczyn, jajko i masło. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 5 min do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Forujemy kulę. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do podwojenia objętości.
3. Z plastrów żółtego sera wycinamy ostrym nożem kształt duszka.
4. W garnuszku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwile smażymy, nie rumieniąc. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Doprawiamy sola,pieprzem, cukrem i oregano. Gotujemy ok 10 min, blendujemy lub przecieramy przez sito.
5. W ciasto uderzamy pięścią i rozwałkowujemy. Wycinamy koła o średnicy ok 5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Rozsmarowujemy sos pomidorowy, układamy serowego duszka i dekorujemy przy pomocy oliwek.
7. Piekarnik nagrzewamy do max temperatury ( u mnie 250 °C ) i pieczemy ok 10 min.
ZAPRASZAM NA FILM
Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
co prawda nie przepadam z a halloween,ale te pizzerinki wyglądają super !
OdpowiedzUsuńDziękuję, najważniejsze że dzieciom się podobają ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń