SKŁADNIKI:
- 500 g brukselki
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
WYKONANIE:
1. Brukselkę obrać z zewnętrznych uszkodzonych, pożółkłych liści.
2. Odciąć zewnętrzną część głąba a następnie naciąć na krzyż, dzięki czemu pozbędziemy się goryczy.
3. Do wody dodać cukier i sól, zagotować, włożyć brukselkę.
4. Gotować 5 min (czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody )
5. Dla zachowania pięknego zielonego koloru można wrzucić ugotowane brukselki na minutę do lodowatej wody. Odcedzić na durszlaku.
6. Podawać np ze zrumieniona bułka tartą.
ZAPRASZAM NA FILM - jak ugotować kukurydzę?
Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
a ja lubię świeżą z patelni :)
OdpowiedzUsuńTeraz mnie zaciekawiłaś :) Jak długo ja smażysz?
Usuńuwielbiam zupę z brukselki ! :)
OdpowiedzUsuń