Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 18 lutego 2013

Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną



  • cała kaczka
  • duże jabłko ze skórką
  • 2 łyżki żurawiny
  • łyżka suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Kaczkę umyć, osuszyć. Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku wymieszać z oliwa z oliwek. Dodać majeranek, sól i pieprz. Natrzeć kaczkę na zewnątrz i wewnątrz. Jabłko pokroić w ćwiartki, wymieszać z żurawiną i nałożyć do kaczki. Zszyć bawełniana nicią lub ewent. spiąć wykałaczkami. Kaczkę można od razu piec, lub odstawić na 12h do lodówki.


Kaczkę wstawić do nagrzanego na 190-200 °C piekarnika na ok 90-120 min. W trakcie pieczenia polewać wytopionym tłuszczem. Podawać od razu.

  

* Uwaga:
Tłuszcz z kaczki można wykorzystać do wykonania rillettes de canard czyli smarowidła z kaczki.
Natomiast z pieczonych kości kaczki przygotujemy prostą, aromatyczną zupę 
Przepis: ZUPA Z PIECZONEJ KACZKI



Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Mmmmm pyszna kaczka! Uwielbiam ten owocowy posmaczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kaczke, zdecydowanie za rzadko pojawia sie na moim stole.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie spróbuj zupy z pieczonej kaczki, pyyycha :)

      Usuń
  3. wygląda bajecznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale ta kaczka,kupiłam już ją w Lidlu i biorę się za faszerowanie :)fajny przepis .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaczka poleca się na obiad :) Powodzenia!

      Usuń
  5. Ja to nie lubię łączyć kaczki wykałaczkami, zazwyczaj staram się zaszyć, wygląda estetyczniej według mnie przynajmniej. Ale przepis świetny. Sama spróbuję jakoś w zimie.

    OdpowiedzUsuń