- cała kaczka
- duże jabłko ze skórką
- 2 łyżki żurawiny
- łyżka suszonego majeranku
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Kaczkę umyć, osuszyć. Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku wymieszać z oliwa z oliwek. Dodać majeranek, sól i pieprz. Natrzeć kaczkę na zewnątrz i wewnątrz. Jabłko pokroić w ćwiartki, wymieszać z żurawiną i nałożyć do kaczki. Zszyć bawełniana nicią lub ewent. spiąć wykałaczkami. Kaczkę można od razu piec, lub odstawić na 12h do lodówki.
* Uwaga:
Tłuszcz z kaczki można wykorzystać do wykonania rillettes de canard czyli smarowidła z kaczki.
Natomiast z pieczonych kości kaczki przygotujemy prostą, aromatyczną zupę Przepis: ZUPA Z PIECZONEJ KACZKI
Smacznego!
Mmmmm pyszna kaczka! Uwielbiam ten owocowy posmaczek :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! :)
UsuńUwielbiam kaczke, zdecydowanie za rzadko pojawia sie na moim stole.
OdpowiedzUsuńW takim razie koniecznie spróbuj zupy z pieczonej kaczki, pyyycha :)
Usuńwygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuń..i tak smakuje:D
UsuńWygląda wspaniale ta kaczka,kupiłam już ją w Lidlu i biorę się za faszerowanie :)fajny przepis .
OdpowiedzUsuńKaczka poleca się na obiad :) Powodzenia!
UsuńJa to nie lubię łączyć kaczki wykałaczkami, zazwyczaj staram się zaszyć, wygląda estetyczniej według mnie przynajmniej. Ale przepis świetny. Sama spróbuję jakoś w zimie.
OdpowiedzUsuń