Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 21 lutego 2013

Zupa z pieczonej kaczki

Apetyczny sposób na wykorzystanie kawałków kaczki - prosta, aromatyczna zupa z kości pieczonej kaczki. 



  • kości i skrawki pozostałe z pieczenia całej kaczki
  • 3 marchewki
  • ćwiartka selera
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Pozostałe po podzieleniu pieczonej kaczki skrawki mięsa i kości włożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą. Piekarnik rozgrzać do 200°C, włączyć funkcję grilla. Wstawić kaczkę i piec, aż mocno się zarumieni. Co pewien czas wymieszać. 
Zagotować 1,5 l lekko osolonej wody. Do wrzątku włożyć zrumienione kawałki kaczki. Gotować 15 min na średnim ogniu. Z kości usunąć mięso i pokroić w drobna kostkę.
Marchew, cebulę, seler i pietruszkę pokroić w jednakową drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Wsypać do wywaru i gotować do miękkości. Doprawić koncentratem pomidorowym. Dodać mięso i gotować 5 min.


Inspiracja "Sól i pieprz" 6/2012.

3 komentarze:

  1. Anonimowy1/01/2014

    zaczynam gotowac zupe! kaczka w piekarniku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy1/01/2014

    zupa wyszla przepyszna! dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo! Taki komentarz to najlepsza motywacja na Nowy Rok! :D Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń