Apetyczny sposób na wykorzystanie kawałków kaczki - prosta, aromatyczna zupa z kości pieczonej kaczki.
- kości i skrawki pozostałe z pieczenia całej kaczki
- 3 marchewki
- ćwiartka selera
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Pozostałe po podzieleniu pieczonej kaczki skrawki mięsa i kości włożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą. Piekarnik rozgrzać do 200°C, włączyć funkcję grilla. Wstawić kaczkę i piec, aż mocno się zarumieni. Co pewien czas wymieszać.
Zagotować 1,5 l lekko osolonej wody. Do wrzątku włożyć zrumienione kawałki kaczki. Gotować 15 min na średnim ogniu. Z kości usunąć mięso i pokroić w drobna kostkę.
Marchew, cebulę, seler i pietruszkę pokroić w jednakową drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Wsypać do wywaru i gotować do miękkości. Doprawić koncentratem pomidorowym. Dodać mięso i gotować 5 min.
Inspiracja "Sól i pieprz" 6/2012.
zaczynam gotowac zupe! kaczka w piekarniku!
OdpowiedzUsuńzupa wyszla przepyszna! dziekuje!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo! Taki komentarz to najlepsza motywacja na Nowy Rok! :D Pozdrawiam serdecznie!
Usuń