Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota, 23 lutego 2013

Kotleciki z gotowanego kurczaka

Jeden z pomysłów na wykorzystanie gotowanych kawałków mięsa z kurczaka. 
Bardzo delikatne kotleciki.


  • ugotowane kawałki kurczaka ( np. udka )
  • 2 średnie marchewki ( ugotowane )
  • namoczona w wodzie czerstwa bułka
  • żółtko jajka
  • ok 2 łyżki bułki tartej
  • mąka
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz
Ugotowanego kurczaka obrać z mięsa, zmielić w maszynce do mięsa lub drobno posiekać. Dodać drobno pokrojone marchewki, żółtko i odciśniętą bułkę. Jeżeli masa jest za rzadka dodać bułki tartej. Doprawić do smaku. Uformować małe, płaskie kotleciki, obtoczyć w mące i smażyć na rumiano na oleju rzepakowym. Kotlety wykładać na ręcznik papierowy (wchłonie nadmiar tłuszczu).



6 komentarzy:

  1. Bardzo dobry pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa. Osobiscie pokusiłabym się o doprawienie ich tak, żeby były pikantniejsze. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersja jest dla dzieci...ale dla rodziców można poszaleć:) Można też panierować w bułce tartej,będą bardziej zwarte i chrupiące. Pozdrawiam

      Usuń
  2. coolia3/02/2013

    Zjadłabym ;) A co do odsączania, to ponoć nie każdy olej się daje równie dobrze odsączyć z takiego kotlecika, akurat olej rzepakowy jest tu dobrym wyborem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiedziałam, na szczęście wszystko smażę na rzepakowym, z wysoką zawartością kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (> 65g) Pozdrawiam:)

      Usuń