Jeden z pomysłów na wykorzystanie gotowanych kawałków mięsa z kurczaka.
Bardzo delikatne kotleciki.
- ugotowane kawałki kurczaka ( np. udka )
- 2 średnie marchewki ( ugotowane )
- namoczona w wodzie czerstwa bułka
- żółtko jajka
- ok 2 łyżki bułki tartej
- mąka
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
Ugotowanego kurczaka obrać z mięsa, zmielić w maszynce do mięsa lub drobno posiekać. Dodać drobno pokrojone marchewki, żółtko i odciśniętą bułkę. Jeżeli masa jest za rzadka dodać bułki tartej. Doprawić do smaku. Uformować małe, płaskie kotleciki, obtoczyć w mące i smażyć na rumiano na oleju rzepakowym. Kotlety wykładać na ręcznik papierowy (wchłonie nadmiar tłuszczu).
Bardzo dobry pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa. Osobiscie pokusiłabym się o doprawienie ich tak, żeby były pikantniejsze. :)
OdpowiedzUsuńWersja jest dla dzieci...ale dla rodziców można poszaleć:) Można też panierować w bułce tartej,będą bardziej zwarte i chrupiące. Pozdrawiam
UsuńZjadłabym ;) A co do odsączania, to ponoć nie każdy olej się daje równie dobrze odsączyć z takiego kotlecika, akurat olej rzepakowy jest tu dobrym wyborem :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, na szczęście wszystko smażę na rzepakowym, z wysoką zawartością kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (> 65g) Pozdrawiam:)
UsuńPyszne kotleciki :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńTakie mój maluch uwielbia
OdpowiedzUsuń