- 200 g makaronu bezjajecznego trzy kolorowego fusilli (spiralki )
- pół brokuła
- 10 zielonych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 łyżek zmielonych migdałów
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Ugotować makaron w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente. Oliwki pokroić w plasterki, czosnek posiekać. Ewent. jeżeli mamy całe migdały zmielić lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na suchej patelni, na małym ogniu zrumienić bułkę tartą. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek. Po chwili dodać oliwki i zmielone migdały. Chwile podsmażyć, dodając wodę ( 1-2 łyżki ).
Makaron odcedzić, dodać brokuł, bułkę tartą, oliwki z migdałami. Polać oliwa z oliwek. Doprawić sola i pieprzem do smaku.
Inspiracja: Kwestia Smaku
Dawno nie jadłam makaronów, chętnie bym się na takie danie skusiła :-)
OdpowiedzUsuńPolecam! Bułka dodaje chrupkości a migdałki dodają fajny smaczek :)
Usuń