Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 27 sierpnia 2013

Jagody na zimę - zasypane cukrem

  • jagody leśne
  • cukier
  • małe słoiczki
Jagody bardzo porządnie wypłukać i zostawić w durszlaku by obciekły. Owoce delikatnie wsypujemy do połowy wyparzonych słoiczków ( nie wciskamy! ). Zasypujemy 2 łyżeczkami cukru, następnie znów jagódki i 2 łyżeczki cukru, na wierzch parę jagód. Garnek wypełniamy wodą i wstawiamy słoiczki, powinny być zanurzone do 3/4 wysokości. Gotujemy 20 min od chwili zagotowania.  Po tym czasie wyłączamy i zostawiamy w garnku do całkowitego wystygnięcia. Po pasteryzacji pojemność słoiczka zmniejszy sie o połowę.

Przechowujemy w chłodnym miejscu, z dala od światła.

1 komentarz:

  1. Anonimowy8/30/2013

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń