Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Tarta z malinami i jeżynami

Kruche ciasto z malinami i jeżynami w waniliowym kremie.
Idelana na podwieczorek dla małego alergika - bez jajek i krowiego mleka.


Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 125 g schłodzonej margaryny, pokrojonej w kostki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki zimnej wody
Krem:
  • 250 ml mleka sojowego waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki margaryny
Owoce:
  • owoce leśne - maliny i jeżyny w dowolnej ilości ;)

W misce połączyć suche składniki. Stopniowo dodawać wodę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Formę na tartę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Wyjąć i wystudzić.

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać mąkę i wymieszać. Do gotującego mleka wlać masę jajeczną i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut aż krem zgęstnieje.
Do przestudzonego kremu dodać margarynę i krótko zmiksować.

Tartę wypełnić kremem waniliowym i dekorować owocami.
Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz