Idelana na podwieczorek dla małego alergika - bez jajek i krowiego mleka.
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 125 g schłodzonej margaryny, pokrojonej w kostki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki zimnej wody
- 250 ml mleka sojowego waniliowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki margaryny
- owoce leśne - maliny i jeżyny w dowolnej ilości ;)
W misce połączyć suche składniki. Stopniowo dodawać wodę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Formę na tartę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Wyjąć i wystudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać mąkę i wymieszać. Do gotującego mleka wlać masę jajeczną i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut aż krem zgęstnieje.
Do przestudzonego kremu dodać margarynę i krótko zmiksować.
Tartę wypełnić kremem waniliowym i dekorować owocami.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz