- opakowanie szpinaku mrożonego ( brykiety )
- 2 ząbki czosnku
- średnia cebula
- makaron bezjajeczny literki
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki śmietany ( dla alergików bez)
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni. Dodać szpinak ( bez rozmrażania ) i troszkę wody, dusić do odparowania płynu. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Dodajemy śmietanę i odparowujemy aby powstał gęsty sos. Makaron gotujemy, odsączamy ( nie przelewamy wodą ) i mieszamy z sosem.
Polecam dodac starty twardy ser żółty a czosnek smażyc wraz ze szpinakiem na masełku, doskonale też sprawdza się jogurt naturalny bądź mleko (zamiast śmietany) smak fantastyczny nadal a mniej kalorii;)
OdpowiedzUsuńSer i masło są u nas niestety wykluczone ze wzglęgu na alergię dziecka... ale następnym razem podsypię dla siebię troszkę serkiem dla smaczku :)Pozdrawiam!
UsuńŚwietny przepis, mój syn pierwszy raz zjadł szpinak bez marudzenia i bardzo mu smakował. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńSuper! Takie komentarze lubię najbardziej :D Najtrudniej zadowolić małe brzuchy ;) Pozdrawiam
Usuń