Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 8 lipca 2013

Konfitura z płatków dzikiej róży

  • płatki dzikiej róży
  • cukier
  • sok z jednej cytryny
  • 0,5 l wody

Różę oczyszczamy z białych końców ( w nich zawarta jest gorycz ). Myjemy i osuszamy. Polewamy różę sokiem z cytryny, mniemy palcami aż puści sok. Przekładamy do szklanki i zostawiamy pod przykryciem na noc.

Następnie zagotowujemy wodę z cukrem ( dodajemy objętościowo tyle samo cukru co róży ). Dodajemy różę ( możemy zostawić całe płatki lub zmiksować blenderem ) i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia. Konfitura jest gotowa gdy pojawi się słodka piana na wierzchu. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.

Idealny dodatek zimą do herbaty :)


Inspiracja :   Ziołowy Zakątek

4 komentarze:

  1. Uwielbiam! Skad masz platki dziekiej rozy?
    Zapraszam do mnie:
    http://trzyswinki.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zebrane w czasie wypadu nad morze - taki bonus mi się trafił :)

      Usuń
  2. Haha,przypomniałas mi jak w dziecinstwie zabieralismy platki wlasnie nad morzem,na konfiturke-w sam raz do paczkow w karnawale:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już wiem co będę robić w karnawale :)

      Usuń