Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 27 września 2013

Dynia marynowana słodko-kwaśna

Dynia marynowana jest świetnym dodatkiem do mięs na ciepło i zimno, sałatek oraz jako samodzielna przystawka.
Wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniakami.
Polecam wszystkim którzy lubią smak warzyw marynowanych w occie!


SKŁADNIKI:
  • 2 kg dyni melonowej żółtej
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 2 szklanki wody
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do grzanego wina ( w składzie kardamon, cynamon, imbir, anyż, goździki )


WYKONANIE:

1. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. 

2. Z miąższu wykroić kuleczki łyżeczką do melonów ( pozostałą część dyni po wykrojeniu kulek kroję na mniejsze kawałki i zapiekam z rozmarynem ). Miąższ można również pokroić w dużą kostkę lub słupki. 

3. Ocet mieszamy z wodą, zalewamy dynię i wstawiamy na noc do lodówki. 

4. Następnego dnia dynię odcedzić a zalewę zagotować z dodatkiem cukru i przypraw. Po paru minutach gotowania dodać połowę dyni i gotować na małym ogniu ok 40 min. 

5. Kuleczki przełożyć do wyparzonych słoików i zagotować resztę dyni. Następnie zalać wrzącą zalewą, zakręcić i pasteryzować 15 min. Odstawić dnem do góry do wystygnięcia.





Ubiegłoroczne przetwory robiłam z dyni hokkaido. W tym roku doczytałam się, że do marynowania najlepiej nadaje się odmiana żółta -melonowa o zwartym i soczystym miąższu.

marynowana dynia hokkaido

3 komentarze:

  1. Anonimowy10/08/2014

    czy gotowanie dyni przez 40 minut nie powoduje zupy kremowej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jezeli gotujemy na bardzo malym ogniu. Dynia zrobi sie szklista. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy10/09/2017

    ,, Po paru minutach gotowania dodać połowę dyni ... '' Bardzo chcę zrobić dynię marynowaną i nie wiem co mam zrobić z drugą połową ..... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń