Wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniakami.
Polecam wszystkim którzy lubią smak warzyw marynowanych w occie!
SKŁADNIKI:
- 2 kg dyni melonowej żółtej
- 2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 2 szklanki wody
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do grzanego wina ( w składzie kardamon, cynamon, imbir, anyż, goździki )
WYKONANIE:
2. Z miąższu wykroić kuleczki łyżeczką do melonów ( pozostałą część dyni po wykrojeniu kulek kroję na mniejsze kawałki i zapiekam z rozmarynem ). Miąższ można również pokroić w dużą kostkę lub słupki.
3. Ocet mieszamy z wodą, zalewamy dynię i wstawiamy na noc do lodówki.
4. Następnego dnia dynię odcedzić a zalewę zagotować z dodatkiem cukru i przypraw. Po paru minutach gotowania dodać połowę dyni i gotować na małym ogniu ok 40 min.
5. Kuleczki przełożyć do wyparzonych słoików i zagotować resztę dyni. Następnie zalać wrzącą zalewą, zakręcić i pasteryzować 15 min. Odstawić dnem do góry do wystygnięcia.
Ubiegłoroczne przetwory robiłam z dyni hokkaido. W tym roku doczytałam się, że do marynowania najlepiej nadaje się odmiana żółta -melonowa o zwartym i soczystym miąższu.
marynowana dynia hokkaido |
czy gotowanie dyni przez 40 minut nie powoduje zupy kremowej?
OdpowiedzUsuńNie jezeli gotujemy na bardzo malym ogniu. Dynia zrobi sie szklista. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń,, Po paru minutach gotowania dodać połowę dyni ... '' Bardzo chcę zrobić dynię marynowaną i nie wiem co mam zrobić z drugą połową ..... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń