Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 27 września 2013

Dynia marynowana słodko-kwaśna

Dynia marynowana jest świetnym dodatkiem do mięs na ciepło i zimno, sałatek oraz jako samodzielna przystawka. Wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniakami.
Polecam wszystkim którzy lubią smak warzyw marynowanych w occie.


Składniki: ( korzystałam z przepisu Smacznej Pyzy z małymi zmianami )
  • 2 kg dyni melonowej żółtej
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 2 szklanki wody
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do grzanego wina ( w składzie kardamon, cynamon, imbir, anyż, goździki )

Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. 
Z miąższu wykroić kuleczki łyżeczką do melonów ( pozostałą część dyni po wykrojeniu kulek kroję na mniejsze kawałki i zapiekam z rozmarynem ). Miąższ można również pokroić w dużą kostkę lub słupki. 

Ocet mieszamy z wodą, zalewamy dynię i wstawiamy na noc do lodówki. 

Następnego dnia dynię odcedzić a zalewę zagotować z dodatkiem cukru i przypraw. Po paru minutach gotowania dodać połowę dyni i gotować na małym ogniu ok 40 min. 

Kuleczki przełożyć do wyparzonych słoików i zagotować resztę dyni. Następnie zalać wrzącą zalewą, zakręcić i pasteryzować 15 min. Odstawić dnem do góry do wystygnięcia.



marynowana dynia hokkaido

Ubiegłoroczne przetwory robiłam z dyni hokkaido. W tym roku doczytałam się, że do marynowania najlepiej nadaje się odmiana żółta -melonowa o zwartym i soczystym miąższu.


2 komentarze:

  1. Anonimowy10/08/2014

    czy gotowanie dyni przez 40 minut nie powoduje zupy kremowej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jezeli gotujemy na bardzo malym ogniu. Dynia zrobi sie szklista. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń