Kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- nektarynki, pokrojone na ćwiartki
- cukier trzcinowy
- żurawina
Mąkę przesiać. Dodać kawałki margaryny, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i schodzić pół godziny w lodówce.
Ciasto rozwałkować na ok 1 cm, wyciąć okręgi i wyłożyć nimi papilotki ( dzięki czemu nie musimy natłuszczać formy a ciasteczka mają ładne brzegi ). Uformować mały rant.
Na cieście ułożyć cząstki nektarynek, posypać żurawiną i cukrem.
Piec w 180°C przez 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz