- czerwona i żółta papryka ( u mnie 5 sztuk )
- 30 dag mięsa mielonego drobiowego
- 100 g ugotowanego ryżu
- pół pęczka świeżej pietruszki
- 3 otarte listki suszonej mięty
- 3 łyżki siekanych orzechów włoskich
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- wywar warzywny
- żółty ser
- przecier pomidorowy
Siekamy drobno cebulę i czosnek. Podsmażamy na oleju. Na drugiej patelni rumienimy na łyżeczce oleju siekane orzechy włoskie. Mieszamy ze sobą zawartość dwóch patelni. Dodajemy ryż, pietruszkę i mięte. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nakładamy farsz do papryczek.
Papryki umieszczamy w garnku i zalewamy wywarem do 3/4 wysokości papryk. Dusimy na wolnym ogniu ok 25 min ( pod przykryciem ). Po tym czasie ściągamy górne części, paprykę posypujemy startym żółtym serem i gotujemy jeszcze ok 5 min.
Do wywaru dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku.
Przepis dodaję do akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz