Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 24 października 2013

Knedle ze śliwkami

  • ziemniaki ( ugotowane najlepiej poprzedniego dnia, przeciśnięte przez praskę )
  • śliwki ( dojrzałe, wydrylowane, oprószone cukrem; zimą można użyć mrożonych )
  • mąka pszenna ( dosypujemy stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji ciasta )
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
Do miski wkładamy zmielone ziemniaki i wyrównujemy wierzch. Ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną wykładamy na pozostałe ziemniaki a puste miejsce uzupełniamy mąką pszenną i ziemniaczaną. Ewent. dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.
Z ciasta urywamy kawałki, spłaszczamy na dłoni tworząc placuszki. W środek wkładamy śliwkę i łączymy brzegi tworząc kulkę. Delikatnie rolujemy na stolnicy tworząc okrągły kształt.
Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Wyciągamy po ok 3 min od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Wyławiamy łyżką cedzakowa na talerz. 

Podajemy z bułką tartą zrumieniona na maśle.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam knedle, ostatnio jadłam kilka razy :)
    Piękne jest ten
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamuniu, wieki całe knedli nie jadłam! Muszę w końcu zrobić... U Ciebie wyglądają fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Śpiesz się póki śliwki dorodne!

      Usuń