Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 17 października 2013

Batoniki z amarantusa

Popping z amarantusa - leżał, leżał i wzięcia nie miał. Aż u Smakołyków Alergika pojawiły się batoniki ! I trzeba będzie kupić znowu ...:)

  • 100 g popping z amarantusa
  • 4 łyżki miodu majowego 
  • łyżka oleju
  • 4 łyżki suszonych owoców ( u mnie rodzynki i żurawina )
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
Pestki uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać. Niewielką blaszkę ( tak aby grubość batonika wyszła ok 1 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić składniki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 20-25 min. Po ostudzeniu pokroić.

2 komentarze:

  1. Anonimowy7/22/2014

    Musi być koniecznie popping, czy może być zwykły amrantus? (nie wiem co to popping, a mam amarantus) :)
    Trzeba go ugotować czy dodać prosto z paczuszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popping to takie prażone ziarna, jakby amarantusowa wersja dmuchanego ryżu ;) Niestety konieczny jest popping. Pozdrawiam!

      Usuń