Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Tymbaliki z dorsza czyli rybka w galarecie


Składniki ( ok 8 porcji):
  • 400 g filetu z dorsza
  • 2 marchewki
  • 5 łyżek groszku konserwowego
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1-2 liście laurowe
  • l,5 l wody
  • sól, biały pieprz
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 
  • łyzka cukru
  • ocet 12%
  • 2 białka jajka kurzego
  • 2 łyżki żelatyny
  • ewent. kubeczki jednorazowe

Marchewki obieramy, zalewamy wodą i gotujemy 10 min. Dodajemy dorsza, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy ok 15 min - nie mieszamy, aby ryba się nie rozpadła.
Wyjmujemy rybę i marchewki z bulionu, studzimy. Groszek odsączamy na sicie.

Wywar przecedzamy. Jeżeli wywar jest mętny należy go sklarować. W tym celu wywar zagotowujemy z dwoma łyżkami octu. Wlewamy dwa roztrzepane białka i szybko mieszamy do zagotowania. Szumowiny wyciągamy łyżką cedzakową a wywar jeszcze raz przecedzamy przez gęstą gazę ułożoną na sicie.

Do gorącego sklarowanego już wywaru wlewamy rozpuszczoną w zimnej wodzie ( 3-4 łyżki) żelatynę - nie gotujemy!. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Bulion powinien mieć wyrazisty, lekko ostry smak.

Do kubków wlewamy po łyżce zimnego bulionu, zostawiamy w lodówce do zastygnięcia. Z marchwi wycinamy gwiazdki lub kroimy w plasterki. Rybę rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Dorsza, marchew i groszek układamy w kubkach i zalewamy tężejąca galaretą do zakrycia zawartości ( ok 2/3 kubka ).

Schładzamy w lodówce. Aby wyciągnąć galaretkę, kubek wkładamy na dwie sekundy do gorącej wody.


Inspiracja: Świat Kobiety, książka kucharska tom 39 :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz