Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 3 stycznia 2014

Carpaccio z buraków



  • 3-4 średniej wielkości buraki
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 100 g sera feta
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • czarny pieprz


Buraki porządnie umyć, nie obierać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 ºC.  Upiec szczelnie owinięte folią aluminiową przez ok godzinę ( do miękkości buraków ). Następnie ostudzić i pokroić w cienkie plasterki. Układamy na talerzu w taki sposób aby plastry na siebie nachodziły.

Ocet balsamiczny wlewamy do garnuszka, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy aż cześć płynu wyparuje a ocet będzie miał konsystencje rzadkiego syropu.

Buraki polewamy octem i oliwą. Wstawiamy do lodówki na ok pół godziny.
Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem feta i orzechami.

2 komentarze:

  1. Ciągle przymierzam się do tej postaci buraczków i chyba mnie przekonałaś:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi tez troche czasu zajelo... a teraz zaluje ze tyle czasu stracilam i nadrabiam:)

      Usuń