Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 15 maja 2014

Tarta z zielonymi szparagami i mascarpone


  • 200 g ciasta francuskiego
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 plasterki startego żółtego sera
  • sól i pieprz

Piekarnik nagrzać do 200°C.
Ciasto rozwinąć, boki zwinąć do środka tworząc 1 cm rant, całość ponakłuwać widelcem. Przełożyć na dużą blachę do pieczenia.


Przygotować szparagi: zielone szparagi mogą mieć zdrewniałą końcówkę. Aby znaleść granicę od której zaczyna się delikatna część szparaga należy wygiąć szparaga bliżej dolnej części pędu. Złamie sie w odpowiednim miejscu, twardą końcówkę wyrzucić. Szparagi myjemy, ewent. miejsca o fioletowym zabarwieniu obieramy. Grubsze szparagi kroimy na pół. 


Na cieście rozsmarowujemy mascarpone i posypujemy żółtym serem. Nastepnie układamy szparagi i delikatnie wciskamy w serek. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut.


Inspiracja: klik

2 komentarze: