- 200 g ciasta francuskiego
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 250 g serka mascarpone
- 2 plasterki startego żółtego sera
- sól i pieprz
Ciasto rozwinąć, boki zwinąć do środka tworząc 1 cm rant, całość ponakłuwać widelcem. Przełożyć na dużą blachę do pieczenia.
Przygotować szparagi: zielone szparagi mogą mieć zdrewniałą końcówkę. Aby znaleść granicę od której zaczyna się delikatna część szparaga należy wygiąć szparaga bliżej dolnej części pędu. Złamie sie w odpowiednim miejscu, twardą końcówkę wyrzucić. Szparagi myjemy, ewent. miejsca o fioletowym zabarwieniu obieramy. Grubsze szparagi kroimy na pół.
Na cieście rozsmarowujemy mascarpone i posypujemy żółtym serem. Nastepnie układamy szparagi i delikatnie wciskamy w serek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut.
Inspiracja: klik
jakie smaczne!
OdpowiedzUsuńSzczerze ... obłędnie pyszne ;) Pozdrawiam!
Usuń