Wypatrzyłam przepis w najnowszym wydaniu " Moje gotowanie". Zrobiłam tego samego dnia :)
Połączenie suszonych pomidorów i pikantnej kiełbaski zawsze smakuje dobrze.
Składniki zmodyfikowałam do zastanych w przydomowym dyskoncie :)
Ciasto: ( na 24 szt.)
- 300 g mąki pszennej + do podsypywania
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 200 ml gorącej wody
- 250 g serka Capreggio ( można użyć również serka śmietankowego lub ricotty )
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej ( można użyć również parmeńskiej lub cienko pokrojonego boczku )
- 150 g suszonych pomidorów
- garść świeżych listków bazylii
- garść startego twardego sera ( np. pecorino, parmezan )
- 200 g pikantnej kiełbasy ( ja użyłam piwoszek chili )
- sól i pieprz
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą ( ok 3/4 szklanki ). Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min.
W tym czasie przygotować nadzienie. Do serka dodać drobno posiekaną szynkę, drobno posiekane suszone pomidory, posiekane listki bazylii i ser. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki.
Oliwę rozgrzać na średnim ogniu, wrzucić pokrojone w plasterki kiełbaski. Smażyć do zrumienienia.
Odkroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrajać kółka np. brzegiem szklanki ( ok 6 cm ). Na środek jednego z kółek nakładać łyżeczkę farszu. Przykryć drugim kółkiem ciasta i zlepić brzegi.
Gotowe pierożki układać luźno aby się nie skleiły.
Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
Podawać polane oliwą, posypane płatkami sera i podsmażoną kiełbaską. Oprószyć pieprzem
Dekorujemy listkami bazylii.
Ładne, kształtne pierożki! I ciekawe nadzienie :)
OdpowiedzUsuńStaralam sie:) Pozdrawiam!
Usuń